• Organizácia vyučovania od 25.1. do 29.1. 2021

          • Organizácia vyučovania od 25. januára 2021 do 29. januára 2021

            • Žiaci sa od pondelka 25. 01. 2021 do škôl stále nevrátia. Pokračujeme v tom istom režime ako doteraz, dištančným vzdelávaním. Platné rozvrhy hodín sú nemenné a sú zverejnené na webovej stránke školy.   

              Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodol takto:

              S účinnosťou od 11. januára 2021 mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v školách a prevádzku školských zariadení okrem školských klubov detí pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domu.

              Na základe vyššie uvedenej informácie Vám oznamujeme:

              V stredu 27.1.2021 sa uskutoční zasadnutie pedagogickej rady, kde bude schválené celkové hodnotenie žiakov našej školy.

              V piatok 29.1.2021 bude sprístupnené celkové hodnotenie pre žiakov a ich zákonných zástupcov v školskom informačnom systéme EduPage.

              Škola nebude zasielať  výpis hodnotenia za 1. polrok šk. roka 2020/2021 prostredníctvom obyčajných mailov, nakoľko ide o osobné údaje žiakov. Žiakom bude výpis hodnotenia doručený pri opätovnom návrate do školy.

              Pripomíname ustanovenie zákona 245/2008 Z. z. v §55 ods. 10: 

              "Tento výpis nie je verejnou listinou. Vysvedčenie za prvý polrok sa vydáva na základe žiadosti  zákonného zástupcu žiaka alebo zástupcu zariadenia." 

              Žiadateľovi vysvedčenie  doručí škola na základe dohody doporučene poštou alebo osobne v dobe návratu žiakov do škôl.

               

              V Pohraniciach, dňa 21.1.2021                                                PaedDr. Adriana Vojtelová, riaditeľka školy

          • Spôsob hodnotenia žiakov v 1. polroku šk. r. 2020/2021

          • Spôsob hodnotenia žiakov ZŠ v 1. polroku šk. r. 2020/2021

            • Riaditeľka školy oznamuje žiakom a ich zákonným zástupcom, že v zmysle Usmernenia MŠVVaŠ SR zo dňa 09.12.2020 a po prerokovaní v pedagogickej rade dňa 07.01.2021 rozhodla o spôsobe hodnotenia žiakov základnej školy takto:

              a) predmety HUV, TSV, NAV v 2. – 4. roč. sú hodnotené slovne, z dôvodu mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 ( podľa usmernenia MŠVVaŠ SR sa tieto predmety realizovali len teoretickou formou).

              b) V 1. ročníku sa počas mimoriadnej situácie  a núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 priebežné a celkové hodnotenie realizuje slovným hodnotením.

              To znamená, že podľa platného ŠkVP sú žiaci hodnotení/klasifikovaní bez zmeny, t. j.:

            •  žiaci 1. ročníka – všetky predmety hodnotené slovne,
            •  žiaci 2. – 4. ročníka – ostatné predmety (okrem TSV, HUV, NAV) klasifikované (známkou).
            • Predpokladaný termín zasadnutia hodnotiacej pedagogickej rady je 27. január 2021. Klasifikácia sa v I. polroku školského roka 2020/21 uzatvára 25. januára 2021 do 13.00 hod.
            • V Pohraniciach, dňa 21.1.2021                                                  PaedDr. Adriana Vojtelová, riaditeľka školy

          • OZNAM - dištančné vzdelávanie pokračuje

          •  ROZHODNUTIE

            Minister školstva,vedy,výskumu a športu podľa §150 ods.8 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:

            S účinnosťou od 11. januára 2021 mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v školách. Deti a žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia. Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie. Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz, primárne online prostredníctvom aplikácie Zoom, vo výnimočných prípadoch pokynmi cez Edupage. .

            Rozvrhy hodín pre všetky ročníky I. stupňa sú zverejnené na webovom sídle školy.  

            O všetkých dôležitých informáciách Vás budeme informovať prostredníctvom triednych učiteľov a webovej stránky.

            Prajeme veľa zdravia 

            V Pohraniciach, 14.1.2021                                                                  PaedDr. Adriana Vojtelová, riaditeľka školy

          • Manuál opatrení riaditeľky školy

          • Manuál opatrení riaditeľky školy  ZŠ - Pohranice 444

            1. Od 11. 1. 2021  bude prebiehať vyučovanie pre žiakov  1. – 4. ročníka dištančnou formou. Od 11.1. do 18.1. 2021 bude vyplácaná pandemická OČR.
            2. Žiaci 1. – 4. ročníka nastúpia do školy bez obmedzení od 18. 1. 2021 a budú sa vzdelávať prezenčne.  Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na 5 vyučovacích dní idúcich po sebe. V prípade potreby, tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu.
            3. Polročné hodnotenie a uzatvorenie podkladov pre polročné vysvedčenie bude do 31. 1. 2021. Zasadnutie hodnotiacej pedagogickej rady sa bude konať do 29. 1. 2021.
            4. Polročné prázdniny dňa 1.2.2021 nebudú.
            5. Tieto podmienky sú platné od 5. 1. 2021 a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť alebo upraviť RÚVZ, preto naďalej sledujte pokyny na webe školy alebo informácie od triednych učiteľov.
            6. Rozvrh hodín pre dištančné vzdelávanie  pre 1. stupeň ZŠ je platný od 11.1. 2021 do 15.1.2021.        Rozvrh hodín je v elektronickej podobe tu a na stránke fb základnej školy.

              V Pohraniciach, 8.1. 2021                                              PaedDr. Adriana Vojtelová, riaditeľka školy

          • Dištančné vzdelávanie - obsah a organizácia vzdelávania

          • Dištančné vzdelávanie:

            Obsah a organizácia dištančného vzdelávania

            Vymedzenie vzdelávacích obsahov

            Pre dištančnú formu výučby sa obsah vzdelávania vymedzuje tak, že sa určujú:

            Hlavné vzdelávacie oblasti

            • Jazyk a komunikácia
            • Matematika a práca s informáciami
            • Človek a spoločnosť
            • Človek a príroda

            Komplementárne vzdelávacie oblasti, ktorými sú:

            • Človek a hodnoty
            • Človek a svet práce
            • Umenie a kultúra
            • Zdravie a pohyb

             

            Hlavné vzdelávacie oblasti sa plánujú ako vzdelávacie aktivity, na ktoré sa vzťahuje odporúčané časové vymedzenie indikatívnej záťaže v rámci dištančného vzdelávania žiakov

            Obsah komplementárnych vzdelávacích oblastí budú využívané ako doplnkové aktivity nad rámec indikatívneho času vzdelávacej záťaže v rámci dištančného vzdelávania, prípadne sa môže integrovať do obsahu hlavných vzdelávacích oblastí.

            Úprava organizácie, obsahu, hodnotenia, foriem a metód vzdelávania žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami musí byť v súlade s individuálnym vzdelávacím programom žiaka.

             

            Rozvrh pre dištančnú formu vzdelávania

            Rozsah výučby sa stanovuje na základe indikatívnej týždennej záťaže žiakov počas dištančného vzdelávania. Indikatívna záťaž žiakov počas dištančného vzdelávania v sebe zahŕňa všetky povinné vzdelávacie aktivity žiakov (čas, strávený on-line vyučovaním, resp. inou formou vyučovania; čas, potrebný na vypracovanie úloh, ktoré sú zadávané či distribuované žiakom počas on-line vyučovania, telefonicky, e-mailom alebo v papierovej forme; čas, strávený samoštúdiom).

            Rozpis indikatívnej týždennej záťaže žiakov pri dištančnom vzdelávaní:

            1. - 3. ročník indikatívna záťaž/ týždeň10 hodín/ týždenne

            4. ročník indikatívna záťaž/ týždeň: 12 hodín/ týždenne

            Všeobecné denné harmonogramy vyučovania pre dištančné vzdelávanie podľa jednotlivých ročníkov sú uvedené na webovom sídle školy. Konkrétne rozvrhy sa môžu pravidelne obmieňať a budú vždy zverejnené na webovom sídle školy.

             

            Hodnotenie žiakov v dištančnom vzdelávaní

            Zásady hodnotenia v dištančnom vzdelávaní

            1. Priebežné hodnotenie počas dištančného vzdelávania má mať podobu konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomôcť pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má byť čo najviac individualizované, zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.
            2. Pri priebežnom hodnotení sa prihliada predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas dištančného vzdelávania.

            Vo všetkých ročníkoch základnej školy sa môže realizovať záverečné hodnotenie s výnimkou I. ročníka:

            • klasifikáciou
            • formou slovného hodnotenia,
            • kombináciou klasifikácie a slovného hodnotenia buď v rámci rôznych vyučovacích predmetov alebo v rámci toho istého predmetu

             

            3. Hodnotenie žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa vykonáva na základe pravidiel, nastavených poradenským zariadením.

             

            4. O spôsobe záverečného hodnotenia rozhodne riaditeľka školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy

             

             

             

            V Pohraniciach, 5.1. 2021                                                                        PaedDr. Adriana Vojtelová

                                                                                                                                     riaditeľka školy

          • KRÍZOVÝ PLÁN PRE ŽIAKA

          • Krízový plán pre žiaka

            počas dištančného vyučovania

             1. Komunikácia

             Máš ako komunikovať so svojimi pani učiteľkami?

            • Ak áno, je to super!
            • Ak nie - čo je problém? - s pomocou rodičov oslov svoju pani učiteľku, aby ti vysvetlila ako spolu budete komunikovať

            2. Rozvrh hodín

            • Zisti si, aký je tvoj rozvrh online hodín
            • U tvojho triedneho učiteľa alebo spolužiaka

             3. Čas

            • Priprav sa na vyučovanie
              • Tak ako sa pripravuješ na hodiny keď chodíš do školy, rovnako sa pripravuj aj na tie, ktoré prebiehajú online.
              • Nezabudni na svoje domáce úlohy , ktoré si musíš vypracovať
              • Opakovanie - Po hodine si nezabudni zopakovať, o čom ste sa s pani učiteľkou  rozprávali
              • Netráv pri počítači veľa času - keďže aj tvoje hodiny sú teraz na počítači, skús sa zahrať trochu inak - spoločenskú hru, zacvič si,...

             4. Účasť na hodine

            Máš sa ako pripojiť?

            Ak nemáš počítač, použi svoj telefón.

            • Účasť na hodine je povinná, rovnako ako v škole

             Počas hodiny:

            • Dávaj pozor
            • Nebuď nikým a ničím rušený
            • Pri počítači seď sám, nenechaj sa ovplyvňovať rodičom
            • Nenechaj si našepkávať rodičom, lebo sa potom nevieš sústrediť
            • Ak sa dá, snaž sa aby ťa rozptyľovalo čo najmenej vecí
            • Vypni televízor, rádio
            • Zavri ostatné programy na počítači
            • Vysvetli ostatným členom rodiny, že budeš mať hodinu
            • Počúvaj, čo ti hovorí učiteľ - keď ťa poprosí, aby si si zapol mikrofón/kameru, a podobne
            • Zapájaj sa do priebehu hodiny – odpovedaj na otázky učiteľa, keď sa ťa opýta
            • Nezabudni sa ale prihlásiť!
            • Ak niečomu nerozumieš, neboj sa opýtať učiteľa!
            • Nevyrušuj - nepíš ostatným spolužiakom, nehraj sa s možnosťami portálu počas hodiny bez vyzvania učiteľa

            5. Pomoc

            ČO JE NAJDÔLEŽITEJŠIE: AK MÁŠ AKÝKOĽVEK PROBLÉM, NEBOJ SA POPROSIŤ O POMOC! :)

             

             

             

            Pohranice, 03.11.2020                                                             PaedDr. Adriana Vojtelová,   riaditeľka školy

          • KRÍZOVÝ PLÁN PRE RODIČA

          • Krízový plán pre rodiča

            počas dištančného vyučovania

             1. Podpora

            • vytvoriť si spoločne s dieťaťom týždenný rozvrh tak, aby sa vzali do úvahy online hodiny všetkých detí a tiež čas, ktorý potrebujú venovať samostatnej príprave a relaxu
            • vytvoriť čo najoptimálnejšie prostredie pre učenie sa vášho dieťaťa
            • vypnúť rušivé prvky
            • podporovať snahu školy a učiteľov pri online vzdelávaní

             2. Informovanosť

            • informovať sa o spôsobe komunikácie medzi dieťaťom a učiteľmi
            • informovať školu o všetkých dôležitých skutočnostiach, ktoré žiakovi bránia v plnení súčasnej formy vzdelávania
            • vytvoriť si kontakt s ďalšími rodičmi z triedy a príležitostne komunikovať

            3. Technické vybavenie

            • zabezpečiť dieťaťu potrebné vybavenie pre účasť na online hodine (hardware, software)
            • v prípade potreby sa informovať o možnostiach zapožičania si zariadenia na škole
            • pomôcť dieťaťu pri práci vo vybranom nástroji pre komunikáciu
            • v prípade potreby osloviť školu

            4. Materiály

            • v prípade potreby vypracovania domácich úloh zvážiť online verziu voči tlačenej

             

             

             

             

             

             

            Pohranice, 03.11.2020                                                             PaedDr. Adriana Vojtelová,   riaditeľka školy

             

          • KRÍZOVÝ PLÁN DIŠTANČNÉHO VZDELÁVANIA

          • Krízový plán dištančného vzdelávania

            Základnej školy – Pohranice 444

            Tento krízový plán upravuje základné postupy pedagogických zamestnancov Základnej školy – Pohranice 444 v čase nariadeného dištančného vzdelávania po celý čas až do jeho odvolania s výnimkou prázdnin. Primerane sa vzťahuje na celý výchovnovzdelávací proces. Obsahom tohto dokumentu sú pravidlá online vzdelávania pre prípad mimoriadneho prerušenia vyučovania jednej alebo viacerých tried. Online vzdelávanie budeme realizovať formou vyučovacích hodín prostredníctvom ZOOM, MS Teams podľa pripraveného rozvrhu. Zadávanie úloh je možné taktiež cez  webovú stránku školy  - edupage, prípadne po dohode s triedou úlohy možno zadávať a odovzdávať aj prostredníctvom emailu, messengeru.

            1.V prípade, že nie je možné pre celú školu alebo jednotlivé triedy zabezpečiť prezenčné vyučovanie, realizuje sa vyučovanie dištančnou formou.

            2. O začiatku dištančného vzdelávania rozhodne riaditeľka školy a oznámi ho všetkým žiakom aj pedagogickým zamestnancom prostredníctvom webového sídla resp. cez edupage.

             3. Riaditeľka školy úzko spolupracuje s krízovým štábom, ktorý tvoria a vedúca metodického  združenia a vychovávateľka ŠKD.

            4. Podľa dĺžky trvania sa dištančné vzdelávanie realizuje v rôznych variantoch:

            • vyučovania sa nezúčastňuje iba niekoľko žiakov v triede: postupuje sa rovnako, ako keď je žiak krátkodobo chorý;
            • ak sa vyučovania krátkodobo (max 1 týždeň) nezúčastňuje 1 alebo 2 triedy : zadávajú sa jednorazové zadania, ktoré sa vyhodnotia po návrate do školy;
            • ak sa vyučovania nezúčastňuje viac tried po dobu viac ako 1 týždeň- realizuje sa dištančné vzdelávanie v plnom režime.

             5. Dištančná forma vzdelávania prebieha formou elektronickej komunikácie žiakov s pedagogickými zamestnancami školy nasledujúcimi formami:

            • prioritne prostredníctvom školského portálu edupage,
            • online vyučovanie prioritne prostredníctvom aplikácie ZOOM, TEAMS
            • prostredníctvom sociálnych sietí,
            • prostredníctvom emailovej komunikácie.

             6. Učiteľ najskôr overí možnosti spolupráce so žiakmi a následne ju s nimi dohodne.

            7. Vyučovanie bude realizované podľa platného alebo upraveného rozvrhu, ktorý bude zverejnený prostredníctvom edupage alebo webového sídla školy.

            8. Učitelia jednotlivých predmetov budú zadávať žiakom úlohy v primeranom rozsahu a primeranej náročnosti s určením presného termínu na preštudovanie/vypracovanie:

            • nové učivo na samoštúdium (napr. študijné texty, prezentácie, …),
            • úlohy na precvičenie učiva,
            • zadania na overenie pochopenia učiva (kontrolné otázky, testy ...),
            • projekty na samostatnú prácu.

            9. Žiak môže požiadať vyučujúceho o individuálnu konzultáciu.

            10. Zadávanie učiva a úloh:

            • Každý učiteľ pošle žiakom naraz učebný materiál v rozsahu, ktorý zodpovedá jednej vyučovacej hodine.
            • Ak chce učiteľ k učebnému materiálu pridať aj pracovný list, zohľadní reálny čas, ktorý je potrebný na jeho vypracovanie.
            • Žiakom je potrebné dať na vypracovanie zadaných úloh dostatočný čas a dodržiavať požiadavku primeranosti.

            11. Učitelia zadávajú žiakom úlohy v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 14.00 hod.

            • Každý ročník má vyučovaciu dištančnú  činnosť 4 vyučovacie hodiny každý deň.
            • 1. – 3. ročník (indikatívna záťaž online  cca 10 hodín /týždenne)
            • 4. ročník (indikatívna záťaž online cca 12 hodín /týždenne)
            • Jedna vyučovacia hodina trvá 40 minút.
            • Medzi hodinami je 10 minút prestávka
            • Rozvrh hodín na každý deň je v kompetencii triedneho učiteľa.
            • Počas dištančného vyučovania je potrebné do rozvrhu hodín zaradiť všetky predmety okrem výchovných predmetov

            12. Žiaci sú povinní komunikovať s učiteľmi a rešpektovať ich pokyny. Sú povinní študovať zaslané materiály, vypracovať zadania, posielať učiteľom výsledky riešení a podobne.

            13. Žiaci sú povinní zúčastňovať sa online vyučovania, ak majú na to vytvorené technické podmienky. 

            14. Učiteľ poskytne žiakom primeranú spätnú väzbu vo forme slovného zhodnotenia.

             15. Zvláštna starostlivosť sa venuje žiakom so špeciálnymi výchovno – vzdelávacími potrebami a žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia.

            16. Triedni učitelia sú povinní monitorovať stav dištančnej formy vzdelávania vo svojej triede, komunikovať, spolupracovať s ostatnými vyučujúcimi a v rámci možností spoločne riešiť problémy.

            Hodnotenie žiakov má predovšetkým výchovný rozmer. Má by byť konštruktívnou spätnou väzbou pre žiaka, nie iba známkou.

            Pri dištančnom vzdelávaní alebo off-line výučbe učiteľ nevidí všetkých žiakov. Učiteľ hodnotí odovzdanú prácu žiaka, jeho projekt alebo reakcie žiaka bez toho, aby poznal prostredie, v ktorom žiak pracuje. Hodnotenie je spätná väzba na pokrok či kompetencie žiaka. Známka nemusí byť vždy objektívnym meradlom žiakových vedomostí a schopností.

            Výsledkom žiakovho učenia musí byť schopnosť preukázať a využiť vedomosti a zručnosti v novej situácii. Rovnako je dôležitá radosť z úspechu, nie známka. Pri online výučbe z domu deťom viac ako inokedy namiesto jednoduchého oznámkovania pomôže, keď sa dozvedia, čo sa im podarilo, kde a prečo urobili chybu a v čom sa zlepšujú.

             Priebežné hodnotenie sa počas prerušeného vyučovania v škole nerealizuje formou klasifikácie. Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní.

            Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.

             

             17. V prípade neodkladných problémov týkajúcich sa vzdelávania sú žiaci povinní kontaktovať svojho triedneho učiteľa, resp. konkrétneho vyučujúceho.

             18. Žiaka, ktorý nereaguje na dištančné vzdelávanie, je potrebné kontaktovať a zistiť príčinu. V prípade, že žiak nemá prístup k internetu, odporúča sa využiť telefonický kontakt a zabezpečiť mu inú formu doručenia učebných materiálov a spolupráce.

             19. Žiaci, zákonní zástupcovia  aj učitelia sú povinní každý deň sledovať aktualizácie na edupage, resp. webovom sídle školy, učitelia aj kontrolovať svoju emailovú schránku.

            20. Učiteľ dodržiava požiadavku primeranosti.

            21. Každý pedagogický zamestnanec v čase dištančného vzdelávania je povinný svoju pracovnú činnosť pravidelne vykazovať vo výkaze evidencie pracovného času.

            22. V prípade potreby zastupovania práceneschopného pedagogického zamestnanca zabezpečí vedenie školy zastupovanie, podľa možností kvalifikovane.

            23. Vychovávateľka  ŠKD zadáva  žiakom dobrovoľné aktivity na účelné vyplnenie voľného času prostredníctvom edupage, messenger.

            PERSONÁLNE PODMIENKY ŠKOLY

             Pedagógovia školy ovládajú prácu s technológiami aj IKT. Vďaka tomu je možné využiť ich znalosti na dosiahnutie požadovanej úrovne dištančného vzdelávania. Preto všetci členovia môžu vykonávať dištančné vzdelávanie formou IKT.

             

            MATERIÁLNE PODMIENKY

             Po materiálnej stránke je škola vybavená štandardne. V škole sa nachádzajú funkčné  notebooky alebo tablety, ktoré sú vhodné na dištančné vzdelávanie. Celá škola má internetové pokrytie a využitie mobilných telefónov nie je potrebné v takej miere, aby museli zamestnanci využívať vlastné zariadenia.

            VYUČOVANIE Z DOMÁCNOSTI

             V prípade potreby môžu vyučujúci využiť školskú techniku, ktorá by sa im zapožičala na účely vzdelávania. Ak by vyučujúci nemal domáce internetové pripojenie, môže využiť internet v škole.

            PODMIENKY ŽIAKOV

             Väčšina žiakov má doma prístup na internet a preto môžu komunikovať s učiteľmi pomocou vzdelávacieho portálu ZOOM a MS Teams. Komunikácia bude prebiehať aj formou emailu, edupage  poprípade telefonicky (ak by učiteľ zverejnil svoje telefónne číslo). Starší žiaci zvládajú samostatnú prácu s výpočtovou technikou, no tí mladší ešte môžu potrebovať pomoc rodičov.

            OBSAH A ROZSAH VZDELÁVANIA

            Jednotlivé predmety môžu mať upravenú formu a obsah tak, aby nedošlo k narušeniu plnenia učebných osnov a plánov. Rozsah môže byť zúžený na prijateľnú formu domáceho vzdelávania. Okrem edukačnej činnosti bude obsahom vzdelávania aj zisťovanie úrovne poznatkov žiakov formou úloh, testov, slohových prác, čitateľských denníkov, projektov alebo online skúšania. Hodnotiť sa bude príprava, aktivita na online hodine, komunikácia a získané poznatky a zručnosti žiakov.

             

             

             

             

            Pohranice, 03.11.2020                                                             PaedDr. Adriana Vojtelová,   riaditeľka školy

          • Základná škola  pripravila pre rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre možnosť umiestniť ich dieťa do ŠKD.

          • Základná škola  pripravila pre rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre možnosť umiestniť ich dieťa do ŠKD.

             

             

             

            Predtým, ako ho však reálne otvoríme, potrebujeme zistiť záujem. Ide o zákonných zástupcov žiakov 1. stupňa našej školy.

            Ak patríte k rodičom, ktorí pracujú v odvetviach spadajúcich do kritickej infraštruktúry a budete v týždni od 11. januára 2021 potrebovať umiestniť Vášho syna či Vašu dcéru do ŠKD, vyplňte dotazník (anketu), ktorý sa Vám zobrazí v Edupage, alebo priamo na stánke školy. Anketu je nutné vyplniť do 8.1.2021 do 14:00 .

            Podľa Ministerstva školstva pod kritickú infraštruktúru spadajú povolania zdravotných pracovníkov, policajtov, vojakov, hasičov, ale aj iné povolania. Predpokladom umiestnenia dieťaťa je, že v danom týždni budete pracovať, resp. mať službu. Pre umiestnenie musíte doložiť vyplnené tlačivo – formulár potvrdené Vašim zamestnávateľom, certifikát o negatívnom teste na COVID - 19  a tlačivo o bezinfekčnosti dieťaťa. Nájdete v prílohe.

            Riaditeľstvo školy.

             
             

             

             

             

             

             
             

          • Krásne sviatky

          • Prajeme Vám krásne prežitie vianočných sviatkov,
            
            príjemnú atmosféru v kruhu blízkych, 

            ​​​​​​​šťastie, zdravie
            a lásku po celý nový rok 2021

            Pedagogický zbor ZŠ - Pohranice
          • Oznam

          • Vianočné prázdniny - termíny

            Oznamujeme všetkým žiakom a ich zákonným zástupcom, že v zmysle rozhodnutia MŠVVaŠ SR sa mení termín vianočných prázdnin: 

            Vianočné prázdniny sú od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021

            Predpokladaný nástupdo školy je 11. januára 2021 - pondelok.

            Žiadame rodičov, aby priebežne sledovali webovú stránku školy kvôli aktuálnym informáciám, ktoré budeme pravidelne aktualizovať.

            Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

            Ďakujeme Vám za porozumenie

            Prajeme všetkým pokojné prežitie vianočných sviatkov

            Vedenie školy

          • Usmernenie riaditeľky školy k postupu ZŠ - Pohranice od 9.11. 2020

          • Základná škola – Pohranice 444

             

                                    Usmernenieriaditeľky školy  k postupu Základnej školy – Pohranice 444 od 9. 11. 2020

             

             v zmysle Usmernenia MŠVVaŠ SR k postupu materských škôl a základných škôl zo dňa 8. 11. 2020, Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 704 zo 4. novembra 2020 a vyhlášok ÚVZ SR č. 15, č. 16, č. 20, č. 21 z dní 29., 30. októbra a 6. novembra 2020 a nariadenia RÚVZ v NR č. HDM/A/2020/04801:

            1. Žiak prvého až štvrtého ročníka základnej školy bez obmedzenia veku, ktorý sa nezúčastnil testovania, má podľa § 1 ods.2 písm. g) au) vyhlášky č. 21povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Zákonný zástupca žiaka 1. – 4. roč., ktoré navštevuje základnú školu predloží pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti – aktualizované 8. 11. 2020. Tlačivo je zverejnené na webovom sídle MŠVVaŠ a na webovom sídle školy. Pokiaľ si ho zákonný zástupca nevie vytlačiť, bude mať možnosť vyplniť ho pri vstupe do budovy školy.

            2. Zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti.  Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast.

            3. Žiaka môže určiť ako podozrivého z ochorenia jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Zákonný zástupca oznámi po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa podozrenie na ochorenie COVID-19 a škola následne postupuje v zmysle nariadenia RÚVZ v NR.

            4. Pri vstupe do vnútorných a vonkajších priestorov školy je potrebné sa preukazovať oprávnením na vstup do priestorov podľa vyhlášky č. 21, a to najmä: a) potvrdením o negatívnom výsledku testu: - RT-PCR testu vykonaným od 29. októbra 2020 do 8. novembra 2020, - certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky s negatívnym výsledkom antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra 2020 do 1. novembra 2020 subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“, - RT-PCR testu alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu na ochorenie COVID-19 vykonaného subjektom, ktorý osvedčuje výsledok testu na certifikáte vydanom Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky vykonaným od 9. novembra 2020 do 15. novembra 2020, b) príslušným dokladom preukazujúcim niektorú zo skutočností podľa § 1 ods. 2. písm. a) až y) v prípade žiakov, rodičov alebo návštevníkov alebo § 2 ods. 2 písm. a) až m) v prípade zamestnancov, c) potvrdením o výnimke podľa prílohy vyhlášky č. 21 alebo podľa prílohy vyhlášky č. 16 v prípadoch podľa § 1 ods. 2 písm. e), f), h) až m) v prípade žiakov, rodičov alebo návštevníkov a podľa § 2 ods. 2 písm. d), e), g) až l) v prípade zamestnancov.

            5. Zamestnanci základnej školy predložia zamestnávateľovi po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe do zamestnania v zmysle Zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci doklady uvedené v bode 4. tohto usmernenia. Pri návrate do školy zamestnanec predkladá aj vyhlásenie o bezinfekčnosti - aktualizované 8. 11. 2020. Zamestnanci predkladajú aj po každom prerušení dochádzky do zamestnania v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie Vyhlásenie zamestnanca o bezinfekčnosti.

            6. Zamestnanec, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu a nespadá pod výnimky špecifikované v § 2ods. 2 vyhlášky č. 21, nemôže v zmysle vyhlášky č. 21vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy a školského zariadenia. Tento zákaz sa týka všetkých zamestnancov bez ohľadu na vek.

             7. Ak sa zamestnanec nevie preukázať negatívnym výsledkom testu zo zdravotných dôvodov, ale platia pre neho výnimky špecifikované v § 2ods.2 vyhlášky č. 21, môže podľa vyhlášky č. 21 vstúpiť do školy aj bez negatívneho výsledku testu. V prípade, ak sa zamestnanec nezúčastnil prvého kola celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“ a uplynulo 10 dní od testovania, kedy počas týchto 10 dní vykonával prácu z domácnosti, zamestnanec môže vykonávať prácu už z priestorov školy. Pri návrate do školy zamestnanec predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti.

            8. Zamestnanca môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. Zamestnanec oznámi vedeniu školy po indikácii RÚVZ alebo všeobecným lekárom, že je uňho podozrenie na ochorenie COVID-19 a škola následne postupuje v zmysle nariadenia RÚVZ v NR.

             9. V prípade žiaka, rodiča alebo zamestnanca prichádzajúceho z územných obvodoch okresov podieľajúcich sa na druhej vlne celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“, je potrebné, aby na vstup do školy alebo školského zariadenia spĺňal aj podmienky podľa vyhlášky č. 20, vzhľadom na to, že v tomto prípade pre osobu platí uznesenie vlády SR č. 704 zo dňa 4. novembra 2020 (zákaz vychádzania).

            10. V prípade pozitívne testovanej osoby a podľa § 1 vyhlášky č. 15 nariaďuje tejto osobe aj osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti povinná10-dňová izolácia. Ak dieťa, žiak, učiteľ alebo zákonný zástupca obdrží pozitívny výsledok antigénového testu (alebo ho obdrží osoba, s ktorou žije v spoločnej domácnosti), ostáva v povinnej 10-dňovej izolácii. V tomto prípade zamestnanec, žiak ani dieťa nenavštevujú školu prezenčne. Ďalšie povinnosti z toho vyplývajúce uvádza usmernenie MŠ k opatreniam zo dňa 8. 11. 2020.

             11. Z dôvodu eliminácie šírenia COVID-19 sa budú učitelia zdržiavať prevažne v triedach. Počas prestávok sa budú žiaci zdržiavať v triedach.

             

             V Pohraniciach, 9. 11. 2020                                                                          PaedDr. Adriana Vojtelová

                                                                                                                                              riaditeľka školy

          • Usmernenie riaditeľky školy k opatreniam vyplývajúcim z celoplošného testovania

          • Usmernenie riaditeľky školy k opatreniam vyplývajúcim z celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“ z 1. novembra 2020, vyplývajúcich z opatrení MŠVVŠ SR

            Riaditeľka Základnej školy - Pohranice 444 v nadväznosti na vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 15 a č. 16 zo dňa 29. a 30. októbra 2020 a uznesenie vlády SR č. 693/2020 vydávam toto usmernenie v súvislosti s celoplošným testovaním „Spoločná zodpovednosť“ 

            1. V prípade pozitívne testovanej osoby sa podľa § 1 vyhlášky č. 15 Úradu verejného zdravotníctva z 29. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 15“) nariaďuje tejto osobe aj osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti povinná 10-dňová izolácia. Ak dieťa, žiak, učiteľ alebo zákonný zástupca obdrží pozitívny výsledok antigénového testu (alebo ho obdrží osoba, s ktorou žije v spoločnej domácnosti), ostáva v povinnej 10-dňovej izolácii. V tomto prípade zamestnanec, žiak ani dieťa nenavštevujú školu prezenčne. 

            2. Ak je dieťa alebo žiak v povinnej 10-dňovej izolácii z dôvodu svojho pozitívneho výsledku alebo pozitívneho výsledku testu člena jeho domácnosti, zákonný zástupca informuje lekára podľa § 1 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 15. Zákonný zástupca oznamuje škole povinnú izoláciu dieťaťa alebo žiaka a informuje, či sa žiak zúčastní dištančného vzdelávania. Ak sa žiak dištančného vzdelávania nezúčastňuje, škola ho eviduje ako neprítomného. Pri návrate do školy po ukončení 10-dňovej povinnej izolácie odovzdáva zákonný zástupca škole potvrdenie od lekára.

            3. V prípade negatívneho výsledku testu podľa § 1 ods. 2 písm. a) a § 2 ods. 2 písm. a) vyhlášky č. 16 Úradu verejného zdravotníctva z 30. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 16“) je možné vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia až po tom, ako sa osoba preukáže potvrdením o negatívnom výsledku testu. a) Podľa § 1 ods. 3 a § 2 ods. 3 vyhlášky č. 16 je riaditeľ alebo ním poverený zamestnanec oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia preukázanie sa negatívnym výsledkom testu alebo potvrdenie o výnimke podľa vyhlášky č. 16. b) Podľa § 3 vyhlášky č. 16 je riaditeľ školy alebo školského zariadenia povinný na všetky vstupy školy alebo školského zariadenia viditeľne umiestniť oznam o zákaze vstupu a výnimkách zo zákazu vstupu podľa tejto vyhlášky. c) V zmysle týchto vyhlášok platí povinná izolácia iba pre zamestnanca a členov jeho domácnosti. Zamestnanci na tom istom pracovisku, ktorí majú negatívny výsledok testu, neabsolvujú v zmysle vyhlášok povinnú izoláciu.

            4. V prípade, že sa osoba nevie preukázať negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o výnimke, v zmysle vyhlášky č. 16 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia.

            a) Zákonný zástupca, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu, podľa vyhlášky č. 16 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto prípade odporúča, aby zákonný zástupca neumiestňoval dieťa do materskej školy na najbližších 10 kalendárnych dní. Pokiaľ ide o zákonného zástupcu žiaka základnej školy, ministerstvo odporúča zákonnému zástupcovi postupovať v zmysle bodu 5. Rozhodnutia ministra školstva z 28. augusta 2020, t. j. ospravedlniť žiaka z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. V tomto prípade ide o 3. november, 4. november, 5. november, 10. november a 11. november 2020. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá zákonný zástupca vyhlásenie o bezinfekčnosti,

             b) Dieťa v materskej škole, žiak nultého a prvého až štvrtého ročníka základnej školy a žiak základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý sa nezúčastnil testovania, majú podľa § 1 ods. 2 písm. f) a q) vyhlášky č. 16 povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti.

             Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu izolácie pozitívnych osôb v rámci celoplošného testovania „Spoločná zodpovednosť“ z 29. októbra 2020: https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_2020/ciastka_11_ 2020.pdf

            Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov prevádzok a priestorov zamestnávateľa z 30. októbra 2020: https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/vestnik_vlady_sr_2020/ciastka_12_2020.pdf

             

            V Pohraniciach 2.11. 2020                                                               PaedDr. Adriana Vojtelová, riaditeľka školy

          • INFORNÁCIE PRE RODIČOV

          •  

            INFORMÁCIE PRE RODIČOV

            Celoplošné testovanie COVID 19 a možné dopady na prezenčné vyučovanie  

             

                 V dňoch 31.10. a 1.11.2020 sa uskutočnilo celoplošné testovanie COVID 19. Riaditeľka školy odporúčala, aby sa predmetného testovania zúčastnili všetci zamestnanci školy a žiaci vo veku nad 10 rokov.

            Ak žiak nad 10 rokov sa testovania zúčastní – je negatívny a aj jeho rodinní príslušníci sú negatívní – žiak pokračuje v prezenčnej forme vyučovania – žiak sa preukáže negatívnym testom, obaja rodičia predkladajú vyhlásenie o bezinfekčnosti

            Ak sa žiak  zúčastní testovania – je negatívny – rodinný príslušník v spoločnej domácnosti je pozitívny – žiak ostáva v karanténe 10 dní.

            Ak sa žiak zúčastní testovania – je pozitívny – ostáva v karanténe – ospravedlňuje lekár.

             Žiak I.stupňa mladší ako 10 rokov testovanie nemusí absolvovať a  do školy príde. Ale ak  aspoň jeden rodinný príslušník sa  testovania nezúčastní, nemá tým pádom certifikát s negatívnym výsledkom - žiak do školy môže ísť, ale rodič má zákaz vychádzania, preto nemôže ani žiaka sprevádzať do školy, ani ho zo školy vyzdvihnúť. Može ho do školy priviezť a vyzdvihnúť iná osoba, ktorá takýto certifikát má. Ak žiak ostane  doma a uplatní pravidlo zákazu vychádzania, karanténu 10 dní, v tomto prípade môže neúčasť opravedlniť rodič. 

            Ak aspoň jeden rodinný príslušník má certifikát s pozitívnym výsledkom, tak s ním ostáva v karanténe celá rodina. Je potrebné informovať všeobecného lekára a riadiť sa jeho následnými pokynmi.

            V utorok 3.11. sa žiak pri vstupe do školy preukáže podpísaným vyhlásením rodičov o bezinfekčnosti, formulár  je zverejnený na webe školy a pri vchode školy.

            Legislatívna opora na vyžiadanie predmetného vyhlásenia, citácia z usmernenia MŠ SR:

            „Zákonný zástupca žiaka, ktoré navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Základná škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.“

            Rodič svojim vyhlásením berie plnú zodpovednosť za správnosť a pravdivosť predmetného vyhlásenia. 

             

            Riaditeľstvo školy

            PaedDr. Adriana Vojtelová

             

             

          • Nariadenie riaditeľky školy v súvislosti s celoplošným testovaním

          • Nariadenie riaditeľky školy v súvislosti s celoplošným testovaním

            • V Pohraniciach dňa 28.10.2020

              Nariadenie riaditeľky školy Základnej školy - Pohranice 444

              V zmysle Usmernenia MŠVVaŠ SR k postupu materských škôl a základných škôl v čase platnosti Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020, zo dňa  27. 10. 2020 riaditeľka školy nariaďuje:

                                                                                                                                                    

            • Zákonný zástupca žiaka, ktoré navštevuje základnú školu predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Tlačivo upravené v zmysle Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 zverejní ministerstvo školstva na svojom webovom sídle. Základná škola nevyžaduje od zákonného zástupcu negatívny výsledok RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.

            • Zamestnanci  základnej školy predložia zamestnávateľovi po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe do zamestnania v zmysle Zákona č. 124/2006 o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci certifikát o negatívnom výsledku RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19.

            • Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13 a bod A.2 ods. 11 Uznesenia vlády č. 678/2020 - teda nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby.

                                                                                                                                   PaedDr. Adriana Vojtelová

                                                                                                                                         riaditeľka školy

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje